Kissan sisäloiset

Kissojen suolistoloisten esiintyvyyttä ei ole järjestelmällisesti tutkittu Suomessa, mutta ilmeistä on, että suolinkaiset ja kissan heisimadot ovat sisäloisista yleisimpiä. Kissoilla on todettu lisäksi Giardia-alkueläimen aiheuttamia tartuntoja.
Tyypillisiä sisäloistartunnan oireita pennuilla ovat laihtuminen, huono kasvu, vatsanalueen turvotus, huonokuntoinen karvapeite ja toistuva oksentelu ja/tai ripuli. Loisia tai niiden kappaleita saatetaan nähdä oksennuksissa tai ulosteissa. Aikuisilla kissoilla tartunnat ovat usein oireettomia.

Koosteen suomalaisen kissan yleisimmistä suolistoloisista voit tulostaa täältä.

Mistä kissa voi saada sisäloistartunnan?

Kissan elinympäristö sekä ruokinta vaikuttavat suolistoloisten esiintymiseen. Jos kissalla on mahdollisuus syödä saaliseläimiä, teurasjätteitä tai sille annetaan kypsentämätöntä lihaa tai kalaa, tartunnan riski kasvaa ja loislajien kirjo laajenee. Muiden eläinten kudoksissa saattaa olla loisrakkuloita, joita syömällä kissa saa tartunnan. Esimerkiksi leveä heisimato eli lapamato saattaa tarttua raakaa makeanveden kalaa syöviin kissoihin. Kissanpennut saavat suolinkaistartunnan usein jo emoltaan maidon välityksellä.