Axilur®
Koirasi sisäiseen hyvinvointiin.
Axilur® on koirille ja kissoille tarkoitettu sisäloislääke.
Muistitko matolääkitä koirasi? Axilur® on lääke Suomessa yleisimmin esiintyvien sisäloisten torjuntaan.
Suomessa yleisimmin esiintyvät koiran sisäloiset ovat suolinkaiset, hakamadot sekä Giardia-alkueläin. Sen takia on suositeltavaa käyttää valmistetta, jonka vaikutus kattaa kaikki yleisimmät loiset. Axilur®in sisältämä fenbendatsoli tehoaa näihin sisäloisiin sekä niiden vaeltaviin toukkamuotoihin.
Axilur® vet 250 mg
Axilur® 250 mg tabletteja suositellaan käytettäväksi kissoilla ja pienillä koirilla. Lue lisää.
Axilur® vet 500 mg
Axilur® 500 mg tabletit soveltuvat parhaiten käytettäväksi vähintään 10 kg painavilla koirilla. Lue lisää.
Axilur® vet 22%
Axilur®-rakeita suositellaan käytettäväksi esimerkiksi isoilla koirilla ja kenneleissä. Lue lisää.
Aikuisen koiran loishäädön tarpeellisuus tulisi aina punnita ottaen huomioon koiran elintavat, oireet sekä ulostetutkimuksen tulokset. Jos koira syö raatoja ja/tai ulosteita tai jos sille annetaan raakaa lihaa tai kalaa, tartunnan riski kasvaa. Rutiininomainen sisäloishäätö on eläinlääkärin harkinnan mukaan monissa tapauksissa suositeltavaa. Esim. lapsiperheissä tulisi kaikki lemmikit lääkitä sisäloisia vastaan samanaikaisesti muutaman kerran vuodessa. Lisäksi matkustelevien koirien ja metsästyskoirien loishäädöistä tulee huolehtia säännöllisesti.
Kyllä. Koiranartun tullessa tiineeksi sen kudoksissa olevat suolinkaisen toukat lähtevät liikkeelle n. 40 – 42 päivän kuluttua tiineyden alkamisesta ja tartuttavat syntymättömät pennut istukan kautta. Sekä suolinkais- että hakamatotartunta voivat siirtyä pentuihin myös emon maidon välityksellä, ja hakamato myös ympäristöstä. Vastasyntyneiden pentujen suolinkais- ja hakamatotartuntoja voidaan ennaltaehkäistä antamalla nartulle Axilur-lääkitys.
Aikuisilla koirilla tartunnat ovat usein oireettomia. Tyypillisiä suolinkaistartunnan oireita pennuilla ovat laihtuminen, huono kasvu, vatsanalueen turvotus, huonokuntoinen karvapeite ja toistuva oksentelu ja/tai ripuli. Loismatoja saatetaan nähdä oksennuksissa tai ulosteissa.
Giardia-tartunta on myös aikuisilla koirilla yleensä oireeton. Pennuilla saattaa esiintyä äkillistä ja pitkittyvää ripulia. Voimakkaassa tartunnassa eläin voi laihtua ja kärsiä nestehukasta.
Vain terveitä eläimiä tulisi rokottaa, jotta elimistön puolustusjärjestelmä kehittäisi parhaan vasteen rokotteen sisältämiä antigeenejä vastaan. Loistartunnasta kärsivä eläin ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa rokotusta ajatellen. Loishäätö Axilurilla on erityisen tärkeä pikkupennuilla ennen rokotusta. Pikkupennuilla on useimmiten suolinkaisia. Axilur tehoaa suolinkaiseen sekä suolinkaisen vaeltavaan toukkamuotoon. Kolmen päivän kuurin ansiosta pennusta saadaan tehokkaasti torjuttua suolinkaiset. Pennuilla on siten mahdollisuus kehittää mahdollisimman hyvä suoja rokotteen antamia tauteja vastaan.