MSD Animal Health branding element

Kissan sisäloiset

Axilur

Huolehdi kissasi hyvinvoinnista.

söpö harmaa kissa

Suomessa kissan sisäloisista yleisimpiä ovat suolinkaiset ja kissan heisimadot. Kissoilla on todettu lisäksi giardia-alkueläimen aiheuttamia tartuntoja.

Oireet

Tyypillisiä sisäloistartunnan oireita pennuilla ovat laihtuminen, huono kasvu, vatsanalueen turvotus, huonokuntoinen karvapeite ja toistuva oksentelu ja/tai ripuli. Loisia tai niiden kappaleita saatetaan nähdä oksennuksissa tai ulosteissa. Aikuisilla kissoilla tartunnat ovat usein oireettomia.


Axilur-valmisteet
Navigation arrow

Mistä kissa voi saada sisäloistartunnan?

Kissan elinympäristö sekä ruokinta vaikuttavat suolistoloisten esiintymiseen. Jos kissalla on mahdollisuus syödä saaliseläimiä, teurasjätteitä tai sille annetaan kypsentämätöntä lihaa tai kalaa, tartunnan riski kasvaa ja loislajien kirjo laajenee. Muiden eläinten kudoksissa saattaa olla loisrakkuloita, joita syömällä kissa saa tartunnan. Esimerkiksi leveä heisimato eli lapamato saattaa tarttua raakaa makeanveden kalaa syöviin kissoihin. Kissanpennut saavat suolinkaistartunnan usein jo emoltaan maidon välityksellä.

Navigation arrow

Mitä tarkoitetaan suolinkaisen vaeltavilla toukilla?

Kissa saa tartunnan suolinkaistoukista. Toukka kuoriutuu munasta kissan ohutsuolessa, porautuu suolen limakalvon läpi ja vaeltaa verisuonia pitkin maksan kautta keuhkoihin. Keuhkoissa toukat tunkeutuvat keuhkorakkuloihin ja edelleen keuhkoputkiin ja nousevat lopulta kissan nieluun. Nielusta ne kulkeutuvat nieltyinä ruuansulatuskanavaan, jossa tapahtuu kehittyminen aikuisiksi madoiksi (= suolinkaisen trakeaalikierto). Osa toukista voi jäädä verenkiertoon ja kulkeutua eri puolille elimistöä. Tiineellä tai imettävällä narttukissalla nämä toukat voivat tiineyden loppuvaiheessa sekä imetyksen alkuvaiheessa vaeltaa maitorauhaseen. Pennut voivat siis saada suolinkaistartunnan emänsä maitoa imiessään.

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/7.2/session) in Unknown on line 0